Medzinárodné adopcie podľa Haagskeho dohovoru o ochrane detí a spolupráci pri medzinárodnom osvojení - Fričová, Lenka (2006)
Cieľom tejto práce je okrem poskytnutia základného prehľadu o procese sprostredkovania medzinárodného osvojenia podľa Haagskeho Dohovoru o ochrane detí a spolupráci pri medzinárodnom osvojení, poukázať najmä na citlivosť témy medzinárodného osvojenia, ktoré môže na jednej strane ponúknuť životnú šancu vyrastať v rodine deťom, o ktoré je menší záujem v rámci národného systému osvojenia, na druhej strane však vzhľadom k veľkému záujmu o osvojenie dieťaťa vo vyspelých krajinách býva často podnetom k únosom, predaju a k obchodovaniu s deťmi.