Dynamismy adaptace a strategie zvládání u dobrovolníků pomáhajících lidem v krizi - Müllerová, Ruth, 1982- (2006)
Abstrakt: Práce zkoumá zvládání zátže a stresu u šesti dobrovolník pomáhajících obtem krizových a mimoádných situací, kteí byli ochotni poskytnout interview o své zkušenosti. Práce je rozdlena na teoretickou a výzkumnou ást. V teoretických kapitolách je definován dobrovolník a uvedeny základní pojmy a teorie týkající se krizových a mimoádných událostí. Popsány jsou konkrétní krizové a mimoádné události, pi kterých pomáhali a pomáhají dobrovolníci, jejichž zkušenosti jsou pedmtem výzkumu. Rozebrány jsou faktory, které ovlivují dynamismy adaptace a strategie zvládání u pomáhajících dobrovolník a také konkrétní typy dynamism adaptace a strategií zvládání. Teoretická ást je ukonena charakteristikou psychosociální pomoci a krizové intervence jako forem pomoci poskytované dobrovolníky pomáhajícími obtem krizových a mimoádných událostí. Úvodem výzkumné ásti je formulován cíl výzkumu, kterým je zjistit, jaké konkrétní dynamismy adaptace a strategie zvládání používají dobrovolníci pomáha.