Souvislost mezi prosociálním chováním a vyžadováním prosociálního chování - Procházka, Jakub, 1983- (2006)
Práce se zabývá zejména souvislostí mezi tendencí cloveka chovat se prosociálne a tendencí prosociální chování vyžadovat od ostatních. V teoretické cásti vysvtluje ruzná pojetí prosociálního chování a jeho jednotlivých složek a nabízí seznam faktoru, které mohou ovlivnit, zda se clovek zachová prosociálne nebo ne. Teoretická cást se také zabývá možnými zisky a náklady na prosociální chování a možností ocekávání prosociálního chování jako jednoho z techto zisku. Empirická cást se venuje zejména potvrzení hypotézy, že tendence chovat se prosociáln souvisí s tendencí prosociální chování vyžadovat. Mezi obma tendencemi byl nalezen statisticky významný slabý pozitivní vztah (hodnota Pearsonova koeficientu korelace 0,249). Práce také overuje, zda je pohlaví faktorem ovlivujícím tendenci chovat se prosociálne a tendenci prosociální chování vyžadovat. Vliv pohlaví na tendenci chovat se prosocálne se neprokázal. O neco vetší tendenci prosociální chování vyžadovat prokázaly ženy. Jednou ze slož.