Malířská výzdoba farního kostela sv. Vavřince v Bohdalově - Nováková, Zdeňka; Slavíček, Lubomír, 1949-; Masarykova univerzita. Seminář dějin umění (2006)
Tato práce se zabývá uměleckou a zejména malířskou výzdobou farního kostela sv. Vavřince v Bohdalově v okrese Žďár nad Sázavou. Pokouší se odpovědět na otázky týkající se datace a autorského připsání maleb zdobících oltáře i dalších maleb v kostele se nacházejících. Porovnává tato díla z hlediska slohové analýzy a snaží se je uvést do užšího kontextu doby jejich vzniku, tedy druhé poloviny 18. století. Soubor oltářních obrazů bohdalovského kostela tvoří neobvyklý celek, neobyčejný ve své slohové a dokonce autorské jednotě. Většina z maleb je hodnotná esteticky a zajímavá z hlediska ikonografie a jejího pojetí. Můžeme konstatovat, že malby svou kvalitou nezaostávají za tvorbou, která byla v druhé polovině 18. století na Moravě aktuální. Vzhledem k předpokládanému autorovi maleb se tak tato práce, ač neplánovaně, velkou měrou zabývá dílem brněnského malíře Josefa Ignáce Havelky. Farní kostel sv. Vavřince v Bohdalově je ucelenou památkou druhé poloviny 18. století. Stavba, vnitřní vyba.
This graduation thesis treat of the artistic, specially the painting decorations of the parisch church of st. Laurence in Bohdalov in the district od Žďár nad Sázavou, Moravia, Czech Republic. It answers the questions about dating and author dedication of the paintings on the altars and the questions about style analysis. It tries to contextualize them in the era of their creation, the second half of the 18th century. The collection of paintings in the Bohdalov church makes unusual complex in special unit of style. The building, the sculptural and painting decorations of interior are unified from the era of baroque roconstruction of the church (after 1759). The church is the typical example of the tendency in the building stade ot this epoque and it is one of the important testaments of the baroque art production in the Moravia.
Vedoucí práce: Lubomír Slavíček.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006.
Keywords: bakalářské práce