Malířská výzdoba farního kostela sv. Vavřince v Bohdalově - Nováková, Zdeňka (2006)
Tato práce se zabývá uměleckou a zejména malířskou výzdobou farního kostela sv. Vavřince v Bohdalově v okrese Žďár nad Sázavou. Pokouší se odpovědět na otázky týkající se datace a autorského připsání maleb zdobících oltáře i dalších maleb v kostele se nacházejících. Porovnává tato díla z hlediska slohové analýzy a snaží se je uvést do užšího kontextu doby jejich vzniku, tedy druhé poloviny 18. století. Soubor oltářních obrazů bohdalovského kostela tvoří neobvyklý celek, neobyčejný ve své slohové a dokonce autorské jednotě. Většina z maleb je hodnotná esteticky a zajímavá z hlediska ikonografie a jejího pojetí. Můžeme konstatovat, že malby svou kvalitou nezaostávají za tvorbou, která byla v druhé polovině 18. století na Moravě aktuální. Vzhledem k předpokládanému autorovi maleb se tak tato práce, ač neplánovaně, velkou měrou zabývá dílem brněnského malíře Josefa Ignáce Havelky. Farní kostel sv. Vavřince v Bohdalově je ucelenou památkou druhé poloviny 18. století. Stavba, vnitřní vyba.