Klíčové aspekty sebevražedných sekt z hlediska jedince - Beránek, Daniel (2006)
Práce Klíčové aspekty sebevražedných sekt z pohledu jedince se zabývá analýzou dějů ve třech tzv. sebevražedných sektách: Chrámu lidu (Jonestown, Guayana, 1978), Davidovské větvi Církve adventistů sedmého dne (Waco, USA, 1994) a Řádu Chrámu slunce (Morin Heights, Kanada a Cheiry, Švýcarsko, 1994; Grenoble, Francie, 1995; St. Casimir, Kanada, 1997). V rámci této analýzy jsem identifikoval klíčové děje ve zkoumaných skupinách a tyto děje popsal především psychologickými koncepty jsou to: prestiž dle Gustava Le Bona, identifikace dle Sigmunda Freuda, skupinový narcismus dle Ericha Fromma, konformita, psychická manipulace blíže rozklíčovaná pomocí teorie kognitivní disonance Leona Festingera a memetiky a ideologie z perspektivy sémiotiky. Oprávněnost užití konkrétních psychologických konceptů je doložena pomocí analýzy textů týkajících se zkoumaných skupin. V rámci interpretace pak docházím ke zobecnění analyzovaných konceptů do jednotícího modelu mocenské situace.