Substituované bicyklo[1.1.1]pentany - Raus, Vladimír; Mazal, Ctibor, 1958-; Masarykova univerzita. Katedra organické chemie (2006)
Diplomová práce se zabývá substituovanými bicyklo[1.1.1]pentany. V teoretické části jsou probírány základní vlastnosti látek s bicyklo[1.1.1]pentanovým strukturním motivem. Dále jsou zmíněny základní způsoby přípravy vhodně substituovaných bicyklo[1.1.1]pentanů a [n]staffanů. Důraz je kladen na reakce využívající coupling reakce katalyzované přechodnými kovy. V praktické části je popsána příprava klíčového prekurzoru - [1.1.1]propellanu. Dále jsou probírány adice organokovů na [1.1.1]propellan, diskutovány jsou i možnosti využití 3,3'-dijod[2]staffanu jako substrátu pro coupling reakce. Poslední část shrnuje experimenty provedené v rámci projektu "Trojúhelníkové stavební bloky pro supramolekulární chemii".
The Diploma Thesis deals with substituted bicyclo[1.1.1]pentanes. In theoretical part, the general properties of bicyclo[1.1.1]pentane derivatives are described. Main ways of preparation of properly substituted bicyclo[1.1.1]pentanes and [n]staffanes are discussed in detail, focusing on transition metals catalyzed coupling reactions. In the experimental part, the multi-step preparation of key precursor, [1.1.1]propellane, is presented. Next two parts concern addition reactions of various organometallics to [1.1.1]propellane and posibilites of using 3,3'-diiodo[2]staffane as a starting material for coupling reactions. Experiments carried out within the frame of "Triangular building blocks for supramolecular construction set" project are also summarized.
Vedoucí práce: Ctibor Mazal.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: supramolekulární chemie; supramolecular chemistry; diplomové práce