Využití zástupců rodu Pseudomonas v biotechnologiích - Valková, Táňa (2006)
Bakalářská práce na téma: Využití zástupců rodu Pseudomonas v biotechnologiích v úvodu podává stručný přehled morfologických a fyziologických vlastností rodu, genetickou charakteristiku, metabolickou aktivitu a výskyt pseudomonád. Dále se zaměřuje na schopnost vybraných zástupců tohoto rodu degradovat některé polutanty životního prostředí, jako jsou např. PCB, PAU, metylbenzény, n-alkany a nitrované aromatické látky. Na závěr popisuje možné využití těchto schopností v technologiích dekontaminace prostředí in situ a ex situ.