Regionální geografická analýza současných demografických trendů ve Zlínském kraji - Mylková, Veronika (2006)
Tato diplomová práce se věnuje hodnocení demografických změn ve Zlínském kraji v časovém období 1991 - 2003 dle administrativního vymezení platného od 1.1.2000. Zlínský kraj je tvořen čtyřmi okresy (Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín) a třinácti správními obvody obcí s rozšířenou působností (ORP). Hlavním cílem diplomové práce je zhodnocení vývoje v porodnosti, úmrtnosti a stěhování obyvatelstva, posouzení změn ve struktuře populace a srovnání demografického vývoje ve Zlínském kraji a v České republice. Jedním z úkolů této práce bylo i nastínění očekávaných trendů ve vývoji obyvatelstva Zlínského kraje.