Historie nejstarší nemocnice v břeclavském regionu - Průdková, Blažena (2006)
ANOTACE Příjmení a jméno: Blažena Průdková Instituce: MU v Brně, Lékařská fakulta, Katedra ošetřovatelství Název práce: Historie nejstarší nemocnice v břeclavském regionu Vedoucí práce: PhDr. Marie Macková Počet stran: 83 Počet příloh: 8 Rok obhajoby: 2006 Bakalářská práce zjišťuje okolnosti vzniku, rozvoje a provozu nejstarší nemocnice v břeclavském regionu. V první teoretické části obecně popisuje vlivy, které se podílely na formování lůžkové péče u nás. Ve druhé, průzkumné části popisuje rozvoj péče o nemocné v nejstarší nemocnici kterou je nemocnice ve Valticích a to od jejího založení v roce 1605 až do roku 2005. Po dlouhá staletí byla provozována řádem Milosrdných bratří a nyní je i nadále v provozu a slouží jako Léčebna dlouhodobě nemocných. Zkoumá její přínos pro obyvatele, ošetřovatelství i společnost. Je zde zařazena i Nemocnice Hustopeče, která se na péči o nemocné v tomto regionu podílela a podílí. Závěrem je .