Jak se rodilo dříve a jak se rodí dnes - Pekajová, Jana (2006)
Bakalářská práce zjišťuje, jak rodily ženy před 20 30 lety a jak rodí v současnosti. Jejím obsahem je analýza důležitých hypotéz v souvislosti s průběhem těhotenství, porodu a šestinedělím, dříve a dnes. Těžiště práce tvoří kvantitativní průzkumné šetření zaměřené na zhodnocení situace 2 generací matek. Analýza a interpretace získaných dat poskytuje informace o průběhu porodu u žen, které rodily před 20 30 lety v různých nemocnicích v České republice a žen, které rodily na konci roku 2005 v nemocnici v Kyjově. Tato bakalářská práce je příspěvkem pro zhodnocení vývoje porodnictví za posledních 30 let.