Znalost rizikových faktorů spolupodílejících se na vzniku nádorového onemocnění a životní styl u mužské populace - Ondryášová, Lenka (2006)
V současnosti žije na celém světě přibližně 18 miliónů lidí s nádorovým onemocněním a incidence těchto onemocnění stále narůstá. Dle statistických údajů jsou maligními onemocněními postiženi více muži. Pitom je prokázáno, že vznik těchto onemocnění lze z 50-ti procent ovlivnit zdravým životním stylem. Proto bylo účelem této bakalářské práce zjistit informovanost mužské populace o rizikových faktorech nádorových onemocnění a životní styl dnešních mužů. K výzkumu byly použity dotazníky, které byly předloženy mužům od 18ti let. V dotazníku byly otázky, které zjišťovaly informovanost o rizikových faktorech nádorových onemocnění a otázky, které sledovaly jednotlivé oblasti zdravého životního stylu. Z průzkumu vyplynulo, že více než 60 % mužů zná více než 5 rizikových faktorů, což svědčí o kvalitní informovanosti populace. Životní styl dnešních mužů bohužel ale neodpovídá jejich znalostem. Muži nedodržují zásady zdravého životního stylu v oblasti výživy, málo sportují a tudíž trpí nadváhou, zažívají.