Úroveň znalostí řidičů v poskytování první pomoci - Danadaki, Ivana; Pinkavová, Hana, 1956-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2006)
Bakalářská práce se zabývá znalostmi řidičů v poskytování první pomoci. Cílem bylo zhodnocení teoretických znalostí v poskytování první pomoci při dopravní nehodě. Zjistit jestli existuje rozdíl ve znalostech respondentů podle nejvyššího dosaženého vzdělání. Řidiči z povolání mají pravidelná školení a proto je součástí práce také porovnání jejich znalostí s ostatními řidiči. Dalším cílem této bakalářské práce je zhodnocení jak je veřejnost informována o nových metodách v poskytování první pomoci. Vlastní šetření bylo prováděno dotazníkovou metodou v období říjen, listopad 2005 u náhodných řidičů, kteří nesměli být profesionálními zdravotníky. Do výzkumu bylo zařazeno 116 respondentů a výsledky jejich znalostí v poskytování první pomoci jsou velmi neuspokojivé. Respondenti nemají zájem a ani nejsou dostatečně informování o postupech v první pomoci. Z výsledků vyplývá, že veřejnost znalosti metod první pomoci podceňuje.
The bachelor's thesis (BT) deals with the knowledge of the drivers in giving first aid. The objective of the BT was evaluation of the theoretwledge in giving first aid in case of a road traffic accident. To find out whether there exist difference in the knowledge of the respondents according to the highest educational attainment. The professional drivers pass regular training courses and therefore a comparison of their knowledge with other drivers is part of the bachelor's thesis. Further objective of this bachelor's thesis is the evaluation of how the public is informed about the new methods in giving first aid. The actual survey was made with at random selected drivers, which should not be professional medics, using the questionnaire method in the time period of October and November 2005. The survey included 116 respondents and the results of their knowledge in giving first aid are very unsatisfactory. The respondents are neither interested nor sufficiently informed about .
Vedoucí práce: Hana Pinkavová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2006
Keywords: dopravní nehody; profesionální řidiči; první pomoc; řidiči; řízení motorových vozidel; car drivers; professional drivers; Accidents, Traffic; Automobile Driving; First Aid; bakalářské práce; bachelor's theses