Úroveň znalostí řidičů v poskytování první pomoci - Danadaki, Ivana (2006)
Bakalářská práce se zabývá znalostmi řidičů v poskytování první pomoci. Cílem bylo zhodnocení teoretických znalostí v poskytování první pomoci při dopravní nehodě. Zjistit jestli existuje rozdíl ve znalostech respondentů podle nejvyššího dosaženého vzdělání. Řidiči z povolání mají pravidelná školení a proto je součástí práce také porovnání jejich znalostí s ostatními řidiči. Dalším cílem této bakalářské práce je zhodnocení jak je veřejnost informována o nových metodách v poskytování první pomoci. Vlastní šetření bylo prováděno dotazníkovou metodou v období říjen, listopad 2005 u náhodných řidičů, kteří nesměli být profesionálními zdravotníky. Do výzkumu bylo zařazeno 116 respondentů a výsledky jejich znalostí v poskytování první pomoci jsou velmi neuspokojivé. Respondenti nemají zájem a ani nejsou dostatečně informování o postupech v první pomoci. Z výsledků vyplývá, že veřejnost znalosti metod první pomoci podceňuje.