Azylové právo v ČR - Luklová, Zuzana (2006)
Institut azylu má kořeny v náboženském azylu. I když je fenomén uprchlictví mezinárodním problémem, státy jako suveréni mají právo upravit podmínky udělení azylu ve vnitrostátním právu při respektování svých mezinárodních závazků.Mezinárodně uznávaná definice uprchlíka je obsažena v Ženevské úmluvě o právním postavení uprchlíků z roku 1951. Azylové právo jako specializovaná součást správního práva vzniklo v Československu teprve na počátku 90. let 20. století.