Nájem pozemku - Petlachová, Eva (2006)
Věcným záměrem této práce je pojednání o problematice nájemního vztahu, jehož předmětem je pozemek, vyznačující se na rozdíl od věcí movitých a ostatních nemovitých zcela specifickými vlastnostmi. V naší právní úpravě se nájemní institut ve vztahu výslovně k pozemku nevyskytuje, obecnou úpravu nájemního vztahu zakotvuje občanský zákoník, aniž by rozlišoval právní vztah sloužící k užívání věci nebo k braní užitků z ní, tzn. pacht.