Tzv. alternativní pravomoc dle nařízení č. 44/2001(ES), o příslušnosti soudů a uznání a výkonu rozhodnutí ve věcech civilních a obchodních - Drličková, Klára, 1981- (2006)
Nařízení Rady (ES) č. 44/2001, o příslušnosti soudů a uznání a výkonu rozhodnutí v občanských a obchodních věcech je jádrem tzv. evropského justičního prostoru. Jeho cílem je rozhraničení pravomoci soudu členských státu a zjednodušení uznání a výkonu soudních rozhodnutí. Tato práce má tři základní kapitoly. První se týká historického vývoje (od Bruselské úmluvy k nařízení 44/2001). Druhá kapitola je věnována územní, časové, osobní a věcné pusobnosti nařízení, vztahu nařízení k jiným právním úpravám, systému pravomoci v nařízení. Jádrem práce je tzv. alternativní pravomoc - články 5 a 6, rozbor jednotlivých kritérií pro určení pravomoci, interpretační problémy a jejich řešení za pomoci judikatury Evropského soudního dvora.