Trest odnětí svobody a jeho výkon - Kubátová, Barbora (2006)
Tématem mé práce je trest odnětí svobody a jeho výkon. Vybrala jsem si jej kvůli jeho společenské závažnosti a neustálé společenské diskusi o jeho přísnosti, alternativách, zacházení s vězni a o podmínkách ve vězeních. Úkolem trestního práva v každém demokratickém státě je ochránit společnost před kriminalitou. K naplnění tohoto úkolu disponuje trestní právo prostředky, které se postupně vyvíjely. Součást represivních prostředků představují právě trestní sankce.