Rodičovská zodpovědnost - Grossová, Veronika (2006)
Rodičovská zodpovědnost je institut zahrnující nejdůležitější práva a povinnosti rodiče k jeho nezletilému dítěti. Pojem "rodičovská zodpovědnost" byl zaveden do našeho právního řádu zákonem č. 91/1999 Sb., tzv. velkou novelou zákona o rodině. Ta takto nazvaným institutem nahradila institut práv a povinností rodiče, upravený v původním znění zák. č. 94/1963 Sb., zákona o rodině. Dle současného znění ust. § 34 odst. 3 zákona o rodině náleží rodičovská zodpovědnost oběma rodičům, pokud mají způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu. Tzv. částečná rodičovská zodpovědnost - ve vztahu k péči o dítě - může být soudem přiznána i nezletilému rodiči dítěte, který dosáhl šestnácti let věku a má potřebné předpoklady pro výkon práv a povinností z rodičovské zodpovědnosti vyplývajících (§ 34 odst. 3 ZOR). Rodičovská zodpovědnost je v ust. § 31 odst. 1 ZOR vymezena jako souhrn práv a povinností při péči o nezletilé dítě, při zastupování nezletilého dítěte a při správě jeho jmění. Rodiče jsou povi.