Soudcovská profese (sociální, psychologické a právní aspekty) - Hanušová, Zuzana (2006)
Málokterá problematika, jako je otázka soudnictví, je tak v ohnisku zájmu odborné veřejnosti, politiků i laiků. Otázky výkonnosti soudů a soudců, jejich neovlivnitelnosti, míry nezávislosti, kvalifikovanosti se přímo dotýkají zájmů a osudů občanů. Právě občané spoléhají na to, že ve státě existuje nezávislá moc, na kterou se mohou v případě sporu obrátit.