Společná zahraniční a bezpečnostní politika v kontextu mezinárodního práva : role Evropské unie při realizaci hospodářských donucujících opatření - Chlebcová, Radka (2006)
Společná zahraniční a bezpečnostní politika je ve Smlouvě o EU definována velice široce, neboť se vztahuje na všechny oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky členských států. Členské státy jako takové jsou plně vázány svými mezinárodními závazky a musí tedy dle čl. 25 Charty OSN přijmout a splnit rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Problém však nastane, pokud výlučnou pravomocí k tomuto provedení nedisponuje nadále členský stát samotný, ale Evropské společenství, jako je tomu v případě ukládání hospodářských donucujících opatření (hospodářských sankcí). Kdo je pak povinen provést rezoluce Rady bezpečnosti OSN? Členské státy? Společenství? Nebo Evropská unie?