Studium v EU - právní problémy - Kábela, Ondřej; Křepelka, Filip, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2006)
Společná evropská vzdělávací politika představuje velmi důležitý cíl dlouhodobého evropského integračního procesu. Ne vždy však byly znalosti a vědomosti jeho klíčovým bodem. K obratu došlo teprve v 90. letech, kdy se z původně především hospodářsky zaměřené integrace členských států stal politický útvar zahrnující širokou oblast spolupráce. Cílem této diplomové práce je proto zmapovat problematiku studia v Evropské unii, její vývoj od 50. let do současnosti a zejména pak opatření orgánů ES, která slouží k usnadnění přístupu ke vzdělávacím institucím v jiném členském státu, vlastního studia i následného uznání získané kvalifikace ostatními členskými státy a podporují tak přeshraniční mobilitu osob, zejména studentů, což potvrzují i statistické údaje uvedené v této práci. Stávající unijně-právní úprava společné vzdělávací politiky v podobě článků 149 a 150 SES ovlivněná do velké míry předchozí rozhodovací praxí ESD přiznává rozhodující kompetence jednotlivým členským státům. Orgány ES .
Der Autor der vorliegenden Arbeit mit dem Titel Studium in der Europäischen Union Rechtsproblematik beschäftigt sich mit dem Thema Bildung und Ausbildung in Bezug auf die Kooperation der Mitgliedsstaaten der Europäischen Union. Dabei liegt der Schwerpunkt vor allem in dem Bereich Studentenmobilität und ihre Förderung durch die EU und ihre Mitgliedstaaten. Die neue primärrechtliche Regelung der gemeinschaftlichen Ausbildungs- und Bildungspolitik stellen die Art. 149 und 150 EGV dar, in denen festgelegt wurde, dass die wichtigsten und entscheidenden Bildungs- und Ausbildungskompetenzen in den Händen der einzelnen Mitgliedsstaaten bleiben. Die EG-Organe sind nur berechtigt, die Zusammenarbeit der Mitgliedsstaaten durch solche Förderungsmaßnahmen, die den im EGV festgesetzten Zielen entsprechen, zu unterstützen beziehungsweise zu ergänzen. Zu solchen Förderungsmaßnahmen gehören vor allem die so genannten Aktionsprogramme wie SOCRATES/ERASMUS oder LEONARDO DA VINCI, deren Hauptziel ist e.
Vedoucí práce: Filip Křepelka.
Diplomová práce obhájena také jako rigorózní.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Keywords: stáže; studium a výuka; vzdělávací projekty; educational projects; professional stays; study and teaching; diplomové práce; rigorózní práce