Studium v EU - právní problémy - Kábela, Ondřej (2006)
Společná evropská vzdělávací politika představuje velmi důležitý cíl dlouhodobého evropského integračního procesu. Ne vždy však byly znalosti a vědomosti jeho klíčovým bodem. K obratu došlo teprve v 90. letech, kdy se z původně především hospodářsky zaměřené integrace členských států stal politický útvar zahrnující širokou oblast spolupráce. Cílem této diplomové práce je proto zmapovat problematiku studia v Evropské unii, její vývoj od 50. let do současnosti a zejména pak opatření orgánů ES, která slouží k usnadnění přístupu ke vzdělávacím institucím v jiném členském státu, vlastního studia i následného uznání získané kvalifikace ostatními členskými státy a podporují tak přeshraniční mobilitu osob, zejména studentů, což potvrzují i statistické údaje uvedené v této práci. Stávající unijně-právní úprava společné vzdělávací politiky v podobě článků 149 a 150 SES ovlivněná do velké míry předchozí rozhodovací praxí ESD přiznává rozhodující kompetence jednotlivým členským státům. Orgány ES .