Okolnosti vylučující protiprávnost - Florianová, Iva (2006)
Pod označením okolnosti vylučující protiprávnost shrnuje teorie trestního práva některé okolnosti, které způsobují, že čin, který se svými rysi podobá trestnému činu, není nebezpečný pro společnost a není tedy ani trestným činem. Jde tedy o ty případy, kdy jednání vnějškově naplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu, ale schází mu materiální znak - společenská nebezpečnost. Podle platné právní úpravy se jedná o nutnou obranu, krajní nouzi a oprávněné použití zbraně.