Vyvlastnění jako institut správního práva - Preisler, Pavel; Havlan, Petr, 1951-; Masarykova univerzita. Katedra správní vědy, správního práva a finančního práva (2006)
Diplomová práce pojednává vyvlastnění, jako právním institutu správního práva. Nejdříve se autor zabývá samotnou podstatou vyvasltnění a jeho odlišením od jiných zásahů do vlastnického práva. Dále je tento insitutu zakotven v platném průvu a v systému veřejné správy. Jádro práce tvoří detailní analýza hmotněprávní a procesněprávní úpravy vyvlatnění. Diplomová práce pojednává o vyvlastnění, jako právním institutu správního práva. Nejdříve se autor zabývá prameny práva, týkající se dotčené problematiky, samotnou podstatou vyvlastnění a jeho odlišením od jiných zásahů do vlastnického práva. Dále je tento institut zakotven v platném právu a v systému veřejné správy. Jádro práce tvoří detailní analýza hmotněprávní a procesněprávní úpravy vyvlastnění ve stavebním zákoně včetně rozboru účelů vyvlastnění dle zvláštních zákonů. Nechybí ani pojednání zabývající se vyvlastněním z pohledu správního soudnictví. Autor se v práci snaží provést teoretický rozbor institutu, zhodnotit ho a určit jeho vý.
This thesis deals with expropriation as a legal institute of administrative law. At first the author of this work deals with the sources of law, which affect the topic of this thesis, its legal nature and in what way the expropriation differs from other interferences with the property right. Then the institute is placed in positive law and in the system of the public administration. The core of this work gives very detailed analyses of the substantive law and procedural law provisions in the Building Act including an analyze of the purposes of expropriation according to special laws. A discourse dealing with expropriation from the point of view of administrative courts is not omitted at all. The author tries to carry out a theoretical analyze of the institute, evaluate it and define its importance for use. At the end he points out some problematic matters which occur in the activity of law-giver. The methods used in writing of this work were description, analyze and comparison.
Vedoucí práce: Petr Havlan.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Keywords: vlastnické právo; vyvlastnění; expropriation; right of property; diplomové práce