Vyvlastnění jako institut správního práva - Preisler, Pavel (2006)
Diplomová práce pojednává vyvlastnění, jako právním institutu správního práva. Nejdříve se autor zabývá samotnou podstatou vyvasltnění a jeho odlišením od jiných zásahů do vlastnického práva. Dále je tento insitutu zakotven v platném průvu a v systému veřejné správy. Jádro práce tvoří detailní analýza hmotněprávní a procesněprávní úpravy vyvlatnění. Diplomová práce pojednává o vyvlastnění, jako právním institutu správního práva. Nejdříve se autor zabývá prameny práva, týkající se dotčené problematiky, samotnou podstatou vyvlastnění a jeho odlišením od jiných zásahů do vlastnického práva. Dále je tento institut zakotven v platném právu a v systému veřejné správy. Jádro práce tvoří detailní analýza hmotněprávní a procesněprávní úpravy vyvlastnění ve stavebním zákoně včetně rozboru účelů vyvlastnění dle zvláštních zákonů. Nechybí ani pojednání zabývající se vyvlastněním z pohledu správního soudnictví. Autor se v práci snaží provést teoretický rozbor institutu, zhodnotit ho a určit jeho vý.