Právo a sport - legitimita sportovních norem - Ondrušová, Marie; Vaněk, Roman, 1969-; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2006)
Sport i právo provází snad každého z nás po celý život. Tak tomu bylo již v dobách dávno minulých, a tak je tomu i nyní, v dnešním moderním svt. I když zde je namíst zdraznit, že právo se v historii objevuje podstatn pozdji než sportovní soutže a hry. Hra a soutživé prvky doprovází lidstvo od nepamti, kdežto právo vzniká až na uritém stupni vývoje spoleenského systému v okamžiku poteby regulovat existující spoleenské vztahy. O dležitosti sportu nejen v rámci Evropské unie svdí i následující výrok: Kluby a sportovní federace jsou souástí demokracie jsou-li správn využívány, stává se sport dobrou školou demokracie. Sport je píležitostí nauit se chování v kolektivu, píležitostí posilovat individuální i kolektivní schopnosti. Sport sám o sob mže fungovat jako zprostedkovatel, mže pomoci dát dohromady rzné kultury 25 lenských stát nov rozšíené Evropské unie. Takto charakterizoval sport , Jaime Andreau, šéf oddlení pro sport generálního editelství Evropské unie pro vzdlávání a kulturu, na k.
My extended essay is about mutual relation between two normative systems sport and law. The main point of the first part of this work is term legitimity of sporting rules. Sport goes by sporting rules (it means rules granted by sports organisations intependently on state). This rules have to be in accordance to rules of law and the rules of law must be in accordance to purposes and mission of sport. Modern development of sport made that sporting activities cant be excluded out of action of law. There is the important function of legislation to be a control instrument of sporting relations. But there is necessary to adapt legislation on the specific conditions of sport. The second part (the main one) of my essay is about one of the biggest threats to contemporary sport. I chose the problem of doping, legitimity of antidoping rules, question of antidoping institutions. The use of performance-enhancing drugs and other doping agents destroys fair play and equitable competition, it harm.
Vedoucí práce: Roman Vaněk.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Keywords: doping; sport; doping in sports; sports; diplomové práce; master's theses