Právo a sport - legitimita sportovních norem - Ondrušová, Marie (2006)
Sport i právo provází snad každého z nás po celý život. Tak tomu bylo již v dobách dávno minulých, a tak je tomu i nyní, v dnešním moderním svt. I když zde je namíst zdraznit, že právo se v historii objevuje podstatn pozdji než sportovní soutže a hry. Hra a soutživé prvky doprovází lidstvo od nepamti, kdežto právo vzniká až na uritém stupni vývoje spoleenského systému v okamžiku poteby regulovat existující spoleenské vztahy. O dležitosti sportu nejen v rámci Evropské unie svdí i následující výrok: Kluby a sportovní federace jsou souástí demokracie jsou-li správn využívány, stává se sport dobrou školou demokracie. Sport je píležitostí nauit se chování v kolektivu, píležitostí posilovat individuální i kolektivní schopnosti. Sport sám o sob mže fungovat jako zprostedkovatel, mže pomoci dát dohromady rzné kultury 25 lenských stát nov rozšíené Evropské unie. Takto charakterizoval sport , Jaime Andreau, šéf oddlení pro sport generálního editelství Evropské unie pro vzdlávání a kulturu, na k.