Jmenování soudců Ústavního soudu ČR - politika nebo právo? - Richterová, Jana (2006)
Diplomová práce na téma Jmenování soudců Ústavního soudu ČR - politika nebo právo? je pochopitelně zaměřena na ústavní úpravu tohoto procesu. Mimo to se věnuje také historii právních úprav Ústavního soudu na našem území a poukazuje na způsoby jmenování v jiných zemích. Jádro práce představuje proces jmenování ústavních soudců započatý v červenci 2003 a ukončený na sklonku roku 2005. Po zhodnocení celého procesu jsou nastíněny také představy "de lege constitutione" a "de lege ferenda". Na závěr je odpovězeno na tématem zadanou otázku.