Živnostenské oprávnění - Zahradníček, Jan (2006)
Živnostenské oprávnění je jedním z kllíčových institutů živnostenského práva. Diplomová práce se v úvodní pasáži zabývá historickým vývojem živnostenského podnikání na našem území. Následuje zhodnocení platné právní úpravy, s důrazem zejména na zákon o živnostenském podnikání včetně zhodnocení jeho nejvýznamnějších novelizací. Práce dále rozebírá podmínky vzniku, změny a zániku živnostenského oprávnění, jakožto i typy průkazů živnostenského oprávnění, jejich náležitosti a také subjekty oprávněné provozovat živnost. Samostatná kapitola je vyčleněna výkladu o organizaci živnostenské správy včetně problematiky živnostenské kontroly a ukládání sankcí.