Správa na úseku vězeňství - komparace s vybranou zemí EU (Velká Británie) - Burček, Michal (2006)
Vývoj vezenství, jeho celková kulturní úroven a materiální podmínky, je odrazem kulturního, historického a ekonomického vývoje a úrovne celé spolecnosti. Zpusob zacházení s pachateli trestných cinu vyjadruje i vztah spolecnosti, resp. státu k jedinci a základním lidským právum a svobodám.