Policie ČR a její charakteristika - Hrnčář, Jan (2006)
Práce pojednává o Policii České republiky, která představuje hlavního garanta a výkonného zabezpečovatele veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti v našem státě. Protože tato tématika spadá do oblasti bezpečnostní-policejní správy, byl popsán historický vývoj této části správy a pojmu "policie". V dalších kapitolách jsou vymezeny její ústavněprávní základy a komplexněji popsána její současná organizace a podoba, včetně správněprávní charakteristiky. Dále se podrobně zabývám samotnou Policií ČR. Popisuji její právní status, personální záležitosti, financování. V dalších částech se zabývám řízením a organizací policie, jednotlivými složkami policie, úkoly, které plní, a prostředky výkonu policejní správy, včetně zásad jejich použití, oprávněními a povinnostmi policistů.