Současná právní úprava žaloby pro zmatečnost jako mimořádného opravného prostředku a její vztah k právní úpravě ostatních mimořádných opravných prostředků v civilním řízení soudním - Jebavý, Petr (2006)
S účinností od 1. 1. 2001 byla do českého právního řádu po padesáti letech znovu zavedena žaloba pro zmatečnost. Cílem této práce je pokusit se vystihnout smysl a význam tohoto staronového právního institutu. Pro bližší identifikaci žaloby pro zmatečnost je nezbytné její posuzování nejen z hlediska pozitivního usazení v okolním světě právních norem, ale i z hlediska jejich materiální existence ve společnosti jako celku. Každý institut je třeba posuzovat jednak z hlediska jeho vlastní podstaty, ale také v souhře a srovnání s ostatními instituty.