Heterogenita EU: zvláštní režimy jednotlivých členských států a princip flexibility - Stráská, Pavla (2006)
Cílem práce je zhodnocení možnosti posílené spolupráce pro vývoj Evropské unie v rámci platné struktury stanovené Niceskou smlouvou a stanovení oblasti politik, kde se posílená spolupráce již vyskytla nebo by se pravdpodobn mohla v budoucnu vyskytnout nebo v jakých oblastech by byla potebná. Dále se práce zabývá otázkou, jak mže být posílená spolupráce použita, aby urychlila proces integrace ale zárove, aby zajistila, že se nakonec vtšina nezúastnných stát pipojí a tím obnoví jednotu Evropské unie.