Ústavní smlouva a restrukturalizace Evropské unie - Prachař, Pavel (2006)
Tato diplomová práce se zaměřuje na reformu institucí Evropské unie, kterou představuje Evropská ústava. Jejím cílem je zhodnotit přínos změn, které by Ústava mohla znamenat pro budoucí vývoj jednotlivých institucí i Unie jako celku. Snaží se popsat a analyzovat jednotlivé změny, které Ústava do institucionálního rámce Unie vnáší. S největším důrazem se zabývá pozicí Evropské Komise. Na druhé straně ponechává stranou současný stav ratifikačního procesu Ústavy.