Zajatec v římském právu - Obrovská, Lucie, 1981- (2006)
Tématem práce je právní postavení zajatce v antickém Římě. Tento problém zahrnuje dva aspekty, je tedy nutné naznačit oba-právní postavení římského občana zajatého nepřáteli, a na druhé straně také postavení zajatce-barbara v Římě. Snažila jsem se také nastínit problematiku barbarů a jejich vliv na složení římské společnosti.