České horní právo - vývoj, současný stav, budoucnost - Hučín, Jan (2006)
Práce se zabývá problematikou historického vývoje horních předpisů na území České republiky, dále veškerými postupy, které jsou upraveny v platných právních předpisech a vedou k vydobytí ložisek nerostů. Dále se zabývá vztahem hornické činnosti k okolním objektům, které mohou být bezprostředně dotčeny hornickou činností. Rovněž je zmíněna problematika předpisů zajišťujících bezpečnost práce, ochranu zdraví pracovníků, bezpečnost provozu a státní báňská správa na úseku dobývání nerostů. Také se zabývá pohledem do budoucnosti horního práva a uskutečňování surovinové politiky státu.