Spolek v České republice a v Německu - Křeček, Pavel (2006)
Účelem této komparativní diplomové práce je popis spolkového práva v České republice a v Německu. První kapitola této práce je zaměřena na historický vývoj spolku, jeho právní prameny a právní postavení stejně jako jeho právní subjektivitu. Druhá část pojednává o založení a vzniku spolku v obou zemích. Následující kapitoly se věnují stanovám spolku a jejich náležitostem, jeho orgánům jako je členská schůze a statutární orgán stejně jako na členství ve spolku. Další kapitoly se zabývají zánikem spolku a také jeho daňověprávním postavení. Poslední kapitola pojednává o Evropském spolku.