Dělitelnost a nedělitelnost předmětu občanskoprávního vztahu - Kazda, Lubomír (2006)
Práce popisuje a vývojovým i historickým srovnáním přibližuje problematiku dělitelnosti předmětu občanskoprávního vztahu ve vztahu k relacím hodnoty a funkce věci. Poukazuje též na spolupráci práva s jinými mimoprávními vědními disciplínami při dělení předmětu a věci. Dále se zabývá blízkými instituty dělitelnost, jakými jsou příslušenství, součást věci či věc hromadná.