Kauza a titul občanskoprávních vztahů - Adam, Jan (2006)
Kauza a titul občanskoprávních vztahů je tématem, které je známé českému občanskému právu. Záměrem této práce má být rozlišení kauzy a titulu v rozličných občanskoprávních vztazích, tak aby nedocházelo k jejich směšování. Dalším cílem je ukázat jejich vzájemné vztahy a strukturu. Tato práce by měla napomoci k vyřešení problému, který se nachází v jednotlivých ustanoveních občanského zákoníku, jenž pojednávají o důvodu, právním důvodu a důvovu závazku, aniž by přitom bylo zřejmé zda je tím myšlena právě kauza anebo titul občanskoprávního vztahu.