Subjekty a proces sjednávání kolektivní smlouvy vyššího stupně - Toman, Radek (2006)
Diplomová práce se zabývá způsobem vzniku, činností a vnitřním uspořádáním organizací zaměstnanců (odborové organizace) a zaměstnavatelů, přičemž se zaměřuje na některé sporné momenty této tematiky, za něž lze považovat spornou možnost vzniku takových organizací podle zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku,problematiku reprezentativnosti odborových organizací a budování struktury takových organizacích v různých stupních. Druhým předmětem zájmu diplomové práce je samotný proces kolektivního vyjednávání o uzavření kolektivní smlouvy vyššího stupně.