Dávky poskytnuté z nemocenského pojištění v souvislosti s nemocí - Chomátová, Marie (2006)
Tématem této diplomové práce jsou dávky poskytnuté z nemocenského pojištění v souvislosti s nemocí. Pro potřeby práce je nejprve charakterizováno nemocenské pojištění, uvedeny základní prameny nemocenského pojištění, osobní a věcný rozsah. Dále se práce zabývá problematikou nemocenského pojištění zaměstnanců, kdy je vymezen okruh pojištěných osob, a to jak pozitivně, tak i negativním způsobem a vznik a zánik nemocenského pojištění u zaměstnanců. Poté jsou definovány dávky poskytované z nemocenského pojištění zaměstnanců, tedy dávky nemocenského a podpora při ošetřování člena rodiny. V souvislosti s tímto jsou taktéž zmíněny základní povinnosti organizací spojené s nemocenským pojištěním. Další kapitola řeší nemocenské pojištění osob samostatně výdělečně činných. Práce se krátce zmiňuje taktéž o systému nemocenského pojištění v dalších zemích Evropské Unie. V neposlední řadě vysvětluje systém harmonizace a koordinace právních úprav sociálního zabezpečení ve vztahu k Evropské Unii.