Manipulace s kursem investičních nástrojů - Milata, Matej; Kotásek, Josef, 1973-; Masarykova univerzita. Katedra obchodního práva (2006)
Náplňou mojej diplomovej práce je podrobnejšie pojednanie o jednej z možných foriem zneužívania trhu, ktorou je manipulácia s kurzom investičných nástrojov. V prvej časti práce sa snažím načrtnúť historický vývoj tohto negatívneho javu pôsobiacom na kapitálovom trhu, a to jak na európskom, tak americkom kontinente. Naväzujúca kapitola má za cieľ priblížiť súčasnú právnu úpravu manipulácie s kurzom vo Veľkej Británii, v USA a predovšetkým v Európskom spoločenstve. Vo zvyšku práce predkladám analýzu českej právnej úpravy manipulácie s kurzom obsiahnutej v Zákone o podnikání na kapitálovém trhu a v súvisiacich právnych predpisoch. V tejto práci som sa zameriaval hlavne na zhodnotenie kladov a záporov angloamerického a kontinentálne-európskeho prístupu k právnej regulácií manipulácie kurzom, a to cestou právnej komparatistiky. Marginálny, ale určite nie menej dôležitý, cieľ práce je posúdenie konformnosti českej úpravy s európskou.
The main goal of this thesis is to deal in more details with one of the possible forms of market abuse, which is manipulation with the price of financial instruments. In the first part of the thesis I am trying to outline a historical progress of this negative feature influencing capital market on both European and American continent. Consequential chapter has the purpose in clarifying present legal regulation of market manipulation in Great Britain, USA and firstly in European community. The most comprehensive chapter summarizes Czech legal regulation included with the act on capital market undertakings and related law. This thesis is focused on evaluation of pros and cons of the Anglo-American and continental-European attitude to legal regulation of market manipulation through the way of legal comparison. Marginal, but surely not less important, point of the thesis is to review the conformity of Czech legal frame with the European one. The conclusion implies my opinion that despite s.
Vedoucí práce: Josef Kotásek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Keywords: cenné papíry; kapitálové trhy; capital market; securities; diplomové práce