Manipulace s kursem investičních nástrojů - Milata, Matej (2006)
Náplňou mojej diplomovej práce je podrobnejšie pojednanie o jednej z možných foriem zneužívania trhu, ktorou je manipulácia s kurzom investičných nástrojov. V prvej časti práce sa snažím načrtnúť historický vývoj tohto negatívneho javu pôsobiacom na kapitálovom trhu, a to jak na európskom, tak americkom kontinente. Naväzujúca kapitola má za cieľ priblížiť súčasnú právnu úpravu manipulácie s kurzom vo Veľkej Británii, v USA a predovšetkým v Európskom spoločenstve. Vo zvyšku práce predkladám analýzu českej právnej úpravy manipulácie s kurzom obsiahnutej v Zákone o podnikání na kapitálovém trhu a v súvisiacich právnych predpisoch. V tejto práci som sa zameriaval hlavne na zhodnotenie kladov a záporov angloamerického a kontinentálne-európskeho prístupu k právnej regulácií manipulácie kurzom, a to cestou právnej komparatistiky. Marginálny, ale určite nie menej dôležitý, cieľ práce je posúdenie konformnosti českej úpravy s európskou.