Odpovědnost za škodu způsobenou těmi, kteří nemohou posoudit následky svého jednání - Hradečný, Přemysl (2006)
Úkolem této práce je odpovědět na otázku, kdo ponese odpovědnost vůči poškozenému v případě, kdy škodu způsobí osoby, které v okamžiku jednání nemohly posoudit jeho následky i ovládat svou vůli. Vedle skutečných škůdců, tj. osob nezletilých a osob stižených duševní poruchou, přicházejí v úvahu ještě další osoby. Protože nezletilí a osoby stižené duševní poruchou škodu způsobí zpravidla v důsledku zanedbání řádného dozoru, mohou nést odpovědnost také ti, kteí jsou povinni na uvedené jedince dohlížet. Obdobně stíhá odpovědnost osoby, které úmyslně přivedly skuteného škůdce do stavu přechodné duševní poruchy.