Aktuálne vývojové trendy európského medzinárodného práva súkromného - Ranič, Radim (2006)
Táto práca je rozdelená do dvoch častí. V prvej sa zaoberáme navhodnejším unifikačný prostriedkom pre unifikaciu v rámci európskeho medzinárodného práva súkromného. Ako najvhodnejší unifikátor sa nám javí nariadenie. V druhej časti komplexne analyzujeme návrh nariadenia o konaní o európskom platobnom rozkaze. Skúmame jeho výhody, povahu v ramci EMPS, vztah k narodnym pravnym úpravám.