Motivační faktory, působící na zaměstnance středně velkých ziskových a neziskových organizací - shody a odlišnosti (porovnání vybraných pražských institucí v roce 2005) - Keprtová, Jana (2006)
Název práce: Motivační faktory, působící na zaměstnance středně velkých ziskových a neziskových organizací shody a odlišnosti. (Porovnání vybraných pražských institucí v roce 2005.) Autor práce: Jana Keprtová Počet slov základního textu: 22741 V práci se autorka pokusila na základě rozhovorů s pracovníky vybraných ziskových a neziskových organizací nastínit, jaké jsou motivační faktor, ovlivňující zaměstnance ziskového a neziskového sektoru. Důraz byl přitom kladen na shody a odlišnosti obou oblastí a na možnosti. Jaký význam hrají při řízení neziskových organizací, jaká jsou potenciální rizika a jak se mohou manažeři neziskových organizací inspirovat u svých kolegů při personálním řízení svých týmu tvorbou motivačních strategií v konkrétních oblastech.