Antické gemmy na Relikviáři sv. Kříže - Řebounová, Otakara, 1981- (2005)
Práce představuje pokus o podrobný rozbor a interpretaci souboru 30 antických gemm, které se nacházejí na Relikviáři sv. Kříže, středověké církevní památce, pocházející z oblasti Trevíru ze 13. století. Datace a interpretace souboru byla provedena na základě analýzy glyptického stylu, povahy materiálu kamenů a charakteru motivů. Součástí práce jsou kapitoly věnované dějinám antické glyptiky, technice výroby a použití antických gemm na středověkých památkách