Německá "Ostpolitik" a bezpečnostní systém v Evropě v letech 1969 až 1975 - Mocová, Nina (2006)
Diplomová práce Německá Ostpolitik a bezpečnostní systém v Evropě v letech 1969 až 1975 se zabývá konfliktem Východ-Západ z hlediska západoněmecké koncepce "Ostpolitik" prováděné v době sociálně-liberálního kabinetu vedeného spolkovým kancléřem Willym Brandtem. Snaha o vyřešení německé otázky týkající se nejen sjednocení, ale i definování statutu Berlína navodila pozice a vztahy mezi Východním a Západním blokem. Německá "Ostpolitik" a její smluvní systém s Východním blokem zajistil teritoriální evropské status quo, nedotknutelnost hranic a pokojné urovnávání sporů čili zřeknutí se hrozby silou nebo používání násilí. Díky dočasnému řešení Německé otázky mohla zasednout jak Východní, tak i Západní Evropa u jednoho stolu a hledat zásady spolupráce v oblasti bezpečnosti, hospodářství, kultury, ale i v humanitárních otázkách