Místo Svéhlavičky Elišky Krásnohorské ve vývoji dívčí četby - Hálková, Vendula (2005)
Cílem práce je poukázat na stereotypnost ve výstavbě dívčích románů 19. století, upozornit na některé nové a oživující prvky, jež do této oblasti vnesla Eliška Krásnohorská a také ukázat motivaci, která vedla spisovatelku k tvorbě tohoto typu četby